To tredjedele – two thirds

To tedjedele – two thirds – er vel næsten en institution inden for billedkunst, hvad enten det er maleri eller foto; hvad enten det er plakater eller noget helt fjerde. To tredjedele handler om at opdele billedet i tredjedele og lægge, hvis du har en sådan, horisontlinjen i en af de to horisontale linjer, som opdeler billedet i de tre dele. Prøv at se på af Selsø her til venstre.

Her er horisonten placeret (ca.) en tredjedel af toppen – og forgrunden får derfor lov til at fylde to trejdedele. Det er forgrunden med mark, træer, buske og Selsø, der fylder to tredjedele for det er langt mere interessant end en blå himmel (for himlen over det, som du kan se på billedet, var “bare” blå).     Fordelene ved at opdele billedet i tredjedele er bl.a. at det som du gerne vil have fokus på får størst billedflade, at billedet får et mere spændende udtryk end hvis horisonten deler billedet i to lige store dele og at billedet får et mere harmonisk udtryk (og det hænger sammen med en af de andre gode råd til billedkomposition: Det Gyldne Snit, som du kan læse   mere om i “Skær efter Det Gyldne Snit”.

Selsø er en sø med direkte forbindelse med Roskilde Fjord. Horisonten I noget billedprogrammer kan du finde skabeloner til at beskære dit billede efter to tredjedele. I nogle kameraer   er placeret efter to tredjedele – og solen tæt på Det Gyldne Snit. er fokuspunkterne i søgeren placeret så du let kan se to tredjedele. Alt i alt er der tænkt på denne regel rigtig mange steder. Det er der, fordi den virker. Simpelthen.

Læs også: