Prøv at se på de to billeddele. Den venstre del viser Josephine stående ved søerne i København i det typiske ferie-portræt. Der er fotograeret med flash og derfor er det kun Josephine, som kan ses. den højre del er taget et minut efter den venstre del, og den viser (selvfølgelig) også Josephine stående ved søerne i København, men denne gang kan du rent faktisk se, en sø, en del af planetariet og husene i baggrunden – og at der er lys i standeren, som Josephine støtter sig til. Højre del er også fotograferet med flash.

Der er kun ændret på en lille ting. Jeg har valgt at forsinke udløsningen af flashlyset en lille smule.

På figuren til venstre kan du se princippet. Den grå linje er tid, og ved Å åbnes lukkeren. Ved L lukkes lukkeren. Et flashglimt varer ikke nær så   lang tid som lukkeren er åben. Typisk under 1/5000 sekund. Den røde markering “1st.” viser hvornår flashlyset normalt udløses, når du tager et billede: I begyndelsen af den tid, som lukkeren er åben. Den grønne markering “2nd.” viser hvornår flashlyset er udløst i billedelen til højre. Du kan se, at den grønne markering er placeret til sidst i den tid, som lukkeren er åben og det giver forskellen. Der vælges en lukker- Josephine ved en af søerne i København. Til venstre med normal flash tid der matcher baggrunden (jeg brugte 5 sekunder). Det giver belysningen af baggrunden, og lige før lukkeren og til højre med flash på “2nd. curtain”. Forskellen er slående. lukkes, udløses flashen og oplyser Josephine – og fastfryser hende så bevægelse undgås.

Det er let at få din flash til at udløses til sidst i lukkerens åbning i stedet for i begyndelsen. Du vælger bare  “2nd. curtain”, “Delayed”, “forsinket” – eller hvad kameraet nu kalder det.

TIP: Nolge kameraer har et fint udvalg af “scener” lys- og motivforhold og heriblandt “Natportræt”. Det kan du med fordel afprøve.

Læs også: