objektivet på dit kamera

Det lyder skørt, men hvis du skruer objektivet på dit kamera omvendt, så forreste glas bliver bagerste, så vil du får et fantastiske forstørrelsesglas ud af det. Du kan komme meget tæt på. Du skal tæt på dit motiv, men så længe det ikke flyver væk, så er det jo også okay – jeg bruger jævnligt teknikken, når der står blomsterfotografering på programmet. Men det er klart, at du ikke bare kan skrue objektivet fast omvendt – og selvom gaffatape er godt til rigtig meget, så er det ikke godt her. I stedet kan du på eBay (og andre steder) købe en ”reverse adaptor”, en såkaldt omvenderring.

En omvenderring XE “omvenderring”  er en ring, der har dit kameras fatning til den ene side og dit objektivs filtergevind til den anden side. Du skruer altså ringen ind i filterets gevind, og så kan du montere objektivet på dit kamera – bagvendt. Der er selvfølgelig ikke mere automatik i dit objektiv – kontakterne vender jo udad. Har du et gammelt, manuelt objektiv liggende, er det en god ide at finde det frem. For den slags har jo en blændering, hvor du fysisk regulerer blændeåbningen. Vælg blænde f/11 eller derunder. Dybdeskarpheden er ekstrem lille.

Det er i virkeligheden meget meget enkelt at bruge en omvenderring. For Her sidder et gammelt Asahi Takuarmar A-645 75 mm f/2,8 alt er jo blevet manuelt, så du stiller kameraet på Manuel (M). Så sætter du blænden til f.eks. blænde f/11 og omvendt på mit Olympus E-30. ISO til dit kameras base – typisk ISO 100 og ISO 200. Du fokuserer på dit motiv – og husk, at du skal rigtig tæt på for at finde fokus. Lukkertiden kan du starte med at sætte til 1/50 sekund. Tag et billede og se, om du skal have længere eller kortere lukkertid. Kort sagt: Prøv dig frem.

Det er faktisk tit meget hurtigere at prøve sig frem, end at læse ti siders vejledning med kedelige diagrammer og steriliserede tegninger. Det er i hvert fald meget sjovere og meget mere lærerigt. Omvenderringe koster ikke alverden på eBay (omkring 30-60 kroner) og de vejer nogle få gram og fylder så godt som ingenting.

Læs også: