Din diopter

Din diopter kan du ikke undvære. Så kort kan det skrives, og så kort skal det opfattes. Du kan sammenligne en diopter med din fokusring på objektivet. Din diopter stiller blot ikke skarpt i selve billedet, men derimod i viewfinderen. Altså det du ser, når du ser i viewfinderen. Hvis dit kamera er uden viewfinder, har du ikke en diopter.

Diopteren er selvfølgelig slet ikke til at undvære

Diopteren er selvfølgelig slet ikke til at undvære, hvis du bruger manuel   fokus. For når du fokuserer manuelt, så stiller du jo skarpt efter det, som   du kan se i viewfinderen. Men en diopter er også vigtig, selvom du “bare”   bruger automatisk fokus – som de fleste af os.     Det er jo igennem diopteren du ser motivet og det, der bliver til dit   billede. Hvis det, du ser, ikke er godt, så trykker du ikke på udløseren og billedet bliver ikke taget. En forkert indstillet diopter kan derfor sagtens medføre, at du ikke får taget alle de billeder, som du gerne ville.

Jeg har en meget enkel måde at indstille diopteren på

Jeg har en meget enkel måde at indstille diopteren på. Jeg sætter   kameraet på stativ og peger det på et motiv to-tre meter væk. Motivet  skal have nogle klare, rene linjer, som du kan stille skarpt efter. Langt de fleste kameraer har en diopter, og den er som ofte en kameraet på autofokus og tryk halvt ned på udløserknappen. Det får kameraet til at fokusere. Se derefter i drejeknap som herover (pil). Men det kan også være en skyder. . viewfinderen og drej på diopteren, så det du ser bliver helt skarpt. Hvis du er usikker, eller hvis du syntes, at   det er for svært at se i viewfinderen, om det er helt skarpt, så prøv at gå lidt tættere på motivet.

Jeg har i øvrigt monteret en stor “eyecup”, som man havde i gamle dag, på min virewfinder. Jeg syntes nemlig, at der kom for meget lys ind imellem mit øje og viewfinderen. Men mange kameraproducenter frem-   stiller ikke viewfindere med gummi eyecup. Jeg har derfor købt en billig på eBay med forkert fatning i forhold   til mit kamera. Jeg har skået gummi”koppen” af med en hobbykniv og derefter limet den på min eksisterende eyecup med noget godt lim. Det virker, selvom jeg en gang imellem må lime den fast igen.

Læs også:

Indhold