Uanset om du fotograferer med den ene eller anden slags kamera, så kan det altid betale sig at overveje et stativ

Uanset om du fotograferer med den ene eller anden slags kamera, så kan det altid betale sig at overveje et stativ. Det gælder selvfølgelig især i alle de situationer, hvor du fotograferer med lang lukkertid; men du vil blive forbavset, hvis du en dag begynder at “pixel-peepe” (se meget meget   tæt på billederne) og sammenligne skarphed hhv. med og uden stativ.

Der findes stativer til alle slags kameraer, og der findes stativer tilpasset alle pengepunge – lige fra få hundrede kroner til mange tusinde. Lad det bare være sagt med det samme: Kvalitet og pris hænger rimelig godt sammen. Jeg kan kun anbefale dig at købe et stativ, der er stabilt og   solidt – og koster desværre nok over fem hundrede kroner alle sammen. Vær i øvrigt lige opmærksom på, at de fleste gode stativer har udskifteligt hoved. Et hoved til stativet koster også penge – og som regel i stil   med, hvad du giver for stativet.

Du kan få stativer i plastik, metal (typisk aluminium), træ og kulfiber. Min erfaring er, at kulfiber er et fantstisk materiale til stativ. Stabiliteten er høj, slidstyrken er høj, rust er ikke et problem, råd er ikke et problem og vægten er lav. Ulempen er prisen ….. (selvfølgelig).     Når du køber stativ, så spiller stativets højde selvfølgelig en rolle for,  min nye næstbedste ven i mit stativ. Det mener jeg slet ikke. For det første tager jeg 95 % af mine landskabsbilleder i den højde, som du kan se   på billedet til venstre – og det er til landskabsbilleder, jeg bruger mit stativ mest og for det andet giver stativets højde og kameraet selv hurtigt omkring 20 cm. ekstra.     Modlysblænde er måske nok din nye bedste ven, men jeg har fundet hvad du ender med at vælge. Mange fotografer hævder, at stativet skal være mindst lige så højt som én selv.

Jeg bruger (næsten) aldrig midterpinden – der er simpethen for mange rystelser, når pinden er kørt helt op. Ja, eneste sikre undtagelse er, når stativet er helt nedsænket i vand og kun kameraet stikker over vandet, og jeg typisk ligger på maven på en mole…..

Læs også: