Du kan selvfølgelig gengive vand på mange måder, men jeg har lagt mærke til, at der er flere og flere, som har fået smag for at gengive vand, så det nærmest ligner vat eller et stof. Det er heligvis slet ikke svært at få den effekt frem i vandet. Det handler om to ting: For det første skal vandet bevæge sig. Det kan enten være i kraft af lidt bølger eller i med strømmen. For det andet skal du fotografere med lang lukkertid.
Hvor lang lukkertiden skal være afhænger af vandet, bevægelserne og af lys mængden. Som udgangspunkt skal du nok regne med at holde din lukkertid på fem-ti sekunder eller lidt mere. Så du skal bruge stativ. Den lange lukkertid giver de udtrukket bevægelser og en vandoverflade, der i virkeligheden bliver et gennemsnit af bevægelserne i lukkertiden.
Det er ikke altid let af få en lukkertid, der er lang nok. Så du kan med dobbelt fordel overveje at tage billederne på de tidspunkter af døgnet, hvor lysmængden ikke er størst: Omkring den røde time og en blå time. Rød time = Før solopgang. Blue time = Efter solnedgang. På de tidspunkter er lyset alligevel også helt ideelt til landskabsfotografering.
Du kan også vælge at blænde ned. Hvert fulde blændetrin giver dig (jo) Lige syd for Mølleøens udløb i Øresund kan man finde motivet med behov for at fordoble lukkertiden, hvis du vil opretholde samme eksponering. Så hvis du har en lukkertid på den gamle og slidte bølgebryder. Det er før solopgang og der er 2 sekund med blænde f/5,6 og blænder ned til blænde f/16, så er det tre fulde trin. Blænderækken er jo: brugt blænde f/8. Billedet er HDR samlet af fem billeder. Lukker- …. f/5,6 – f/8 – f/11 – f/16 …. Du skal så holde dig en ny lukkertid på 16 sekunder for at fastholde den samme tiden for 0-billedet er fem sekunder. eksponering.
Alternativt kan du gribe i fototasken og fiske et gråfilter frem. Gråfiltre fungerer som lysdæmpere. De blokerer for noget af lyset, og du kan derfor holde længere lukkertider uden at billedet brænder ud. Gråfiltre fås i mange varianter og typer. Deres effekt opgives typisk i fulde blændetrin – altså hvor meget lys, som du blokerer.
Læs også:
- https://www.fotograffredericia.net
- https://www.fotograffredericia.net/erhvervsfotograf/
- https://www.fotograffredericia.net/portraetfotograf-fredericia/
- https://www.fotograffredericia.net/reklamefotograf/
- https://www.fotograffredericia.net/boernefotograf-fredericia/
- https://www.fotograffredericia.net/bryllupsfotograf/
- https://www.fotograffredericia.net/dating-og-profil-foto/
- https://www.fotograffredericia.net/familie-og-gruppe/
- https://www.fotograffredericia.net/gravid-og-mavebilleder/
- https://www.fotograffredericia.net/konfirmation/
- https://www.fotograffredericia.net/babyfotograf-til-babyfoto/
- https://www.fotograffredericia.net/kaerestepar/
- https://www.fotograffredericia.net/boudoir-foto-fredericia/
- https://www.fotograffredericia.net/job-ansogning-og-cv/
- https://www.fotograffredericia.net/category/blog/