Når du ude på og lede efter motiver…..

Når du ude på og lede efter motiver, så er det jo klart, at øjnene er på   stilke – og du går efter det mest interessante. Mange af os fotonørder går gerne ud i morgentimerne og i de sene eftermiddagstimer – altså lige der, hvor solopgangen eller solnedgangen kaster et forrygende lys på landskabet. Vi kan drive vores partner til vanvid med vores trang til at komme ud og “stå stille”, ik?

Når du så er kommet hjemmefra, og du måske endda er nået frem til dit mål: f.eks. stedet med den fantastiske solnedgang, og noget interessant til at skabe forgrunden (se det lille billede), så har jeg en ide: Vend dig om.

Jeg mener det. Vend dig om og se, om der ikke skulle være noget interessant den anden vej også. Det er der nemlig ofte. For når solen er ved at gå ned, og lyset skifter farve, så skinner det jo også forbi dig, på landskabet bag dig.

Til venstre kan du se hvad jeg ville have misset, hvis jeg ikke havde vendt mig om: Nogle regnbyger syd for Jyllingen lyste rødt i solens skær, og fjorden og skyerne så næsten ud til at være i oprør, selvom det var   en stille og rolig sommerdag/-aften. Billedet er HDR, og jeg har samlet.

Billedet er taget ved Jyllinge, og det er Roskilde Fjord med Roskilde det af fem billeder med to EV-trin imellem hvert billede. Som du kan se, så er det taget med en meget kort allerlængst i baggrunden. brændvidde (8 mm) og der er masser af bredde. Den korte brænvidde trækker også i skyerne – trækker dem ud i hjørnerne af billedet, og det understreger drammatikken i de røde områder af skyerne.

Det lille billede her til venstre også HDR, og det er også samlet af fem billeder med to EV-trin imellem hvert billede. Det er det traditionelle solnedsbillede – og selvom jeg har høstet fine vureringer af billedet, så kan jeg love dig for, at det er “vend-dig-om”-billedet, der er modtaget bedst.

Tricket med at vende sig om gælder selvfølgelig også ved andre motivtyper end landskab. Når du f.eks. står foran et slot og fotograferer de imponerende bygninger, så prøv at vende dig om. da slottet blev bygget, havde arkitekten nemlig også omgivelserne i tankerne – og både tilkørelsesforhold (med porte, pladser osv.) og haveanlæg er gennemtænkte og designet til at fremstå som helheder og til at imponere.

Det handler simpelthen bare om at se det – og om at fange det. Det var det her, som jeg vendte ryggen til.