Modlysblænde

Der er ingen vej udenom: Modlysblænde er ikke til at undvære; heller ikke selvom du fotograferer indendørs – eller i overskyet vejr, hvor risikoen for direkte sollys på objektivets forrest linse er stor.

TIP: Det hedder et objektiv. I objektivet er et antal linser (stykker glas),  der tilsammen giver objektivet dets egenskaber. Tilbage til molysblænden. Det egentlige formål med modlysblænde er at skærme af for lys. Direkte (kraftigt) lysindfald på forreste linse kan nemlig meget let give flares og ødelægge kontrasten i billedet. Hvis du ikke har brugt modlysblænde, så vil du blive forbavset. Men modlysblænde har også en anden virkning – den kan beskytte dit objektiv, hvis du skulle være så uheldig at støde det ind i et eller andet. Og selvom du endnu ikke har prøvet det endnu, så kan jeg trygt sige til dig, at det kun er et spørgsmål om tid.

Jeg syntes selv, at jeg passer på. Men når hånden skal på hjertet, så har jeg godt nok stødt mine objektiver ind i døre, borde, lygtepæle, andre mennesker og meget andet mange (mange) gange…. Her kommer modlysblænden (også) til gavn: I stedet for at ridse forreste

Herover tre forskellige typer modlysblænde. Yderst til venste en gummi linse, får modlysblænden måske bare et puf og eventuelt en lille skræmme. Der er nogle producenter, der  modlysblænde, bagest en i metal og til højre en i plastik. ikke leverer modlysblænde med til objektiver – dårlig stil, syntes jeg.     Hvis du skal ud og købe modlysblænde, så kan der være rigtig god økonomi i at købe uoriginale modys-   blænder. Dog skal du være opmærksom på, at modlysblænden ikke må være så lang, at den blokerer   objektivets synsvinkel. Jo kortere brændvidde, jo større synsvinkel, har et objektiv. Til objektiver med kort synsvinkel, skal du derfor vælge brede og flade modlysblænder.

Læs også: