Mellemringe – klokkeklart

Hvis du er til makrofotografering – eller bare rigtig god ”tæt-på” fotografering og ikke rigtig lige vil bruge de penge, som et rigtigt makroobjektiv koster, så er der alternativer. Mellemringe er et af alternativerne. En mellemring er et rør uden linser/glas. Mellemringe monteres imellem objektiv og kamera. Der er to   typer: Automatisk og Manuelle. De automatiske kan overføre data imellem objektivet og kamera og det giver dig mulighed for autofokus osv.

De manuelle overfører ikke noget, så der er du helt på egen hånd med fokus, blænde osv. Mellemringe forøger afstanden imellem objektiv og sensor. Det bevirker, at objektivet kan fokusere langt tættere end normalt – men det koster også en masse lys. Du skal derfor have godt med lys til rådighed, hvis du   bruger mellemringe. Da mellemringe ikke har linser, påvirkes billedkvaliteten ikke.

Men mellemringe gør, at dit objektiv ikke længere kan fokusere uendeligt og faktisk vil du opleve, at den maksimale fokusafstand reduceres ganske ganske betragteligt.

Mit sæt af mellemringe til M42-fatning (skrue). Der er tre mellemringe En mellemring forøger objektivets forstørrelse lig med mellemringens bredde divideret med objektivets i sættet. De er helt uden elektronik og derfor bliver al betjening af brændvidde. kameraet også manuelt. Objektivet er et Asahi Takumar 50 mm.  Det betyder, at hvis du skruer en 25 mm mellemring foran et objektiv på 50 mm, så vil du forøge objektivets forstørrelse med 0,5X. Hvis objektivets oprindelige forstørrelse er 0,5X vil den nye forstørrelse være: 0,5X + 0,5X = 1X – 1X er det som vi kalder 1:1 – altså makro: en cm på sensoren afspejler hvad der fylder en cm i virkeligheden.

På denne side kan du finde en regnemaskine for at beregne effekten af mellemringe samt den nye maksimale fokusafstand. Jeg har et 50 mm objektiv med en forstørrelse på 1X (1:1). Mit sæt af mellemringe indeholder 10 mm, 18 mm   og 32 mm. I alt 51 mm. Det giver altså over 1X ekstra forstørrelse. Så med alle tre mellemringe monteret får jeg altså mere end 2:1 (to cm af sensoren kan kun rumme mindre en cm virkelighed).  Det gør så, at objektivet ikke kan fokuserer længere end lidt over 2 meter fra sensoren.

Mælkebøttens smukke frøstand fanget med et objektiv før og efter mellering. Jo længere objektivet flyttes til højre, jo mindre biver gabet imellem pilene i højre side.

Læs også: