Du kan bruge rigtig mange af de gamle objektiver

Du kan bruge rigtig mange af de gamle objektiver, der kan støves op på loppemarkeder, i den Blå avis, på eBay, i fars fototaske og alle mulige andre steder. Men nolge gange kan objektiverne ikke monteres direkte på dit digitale kamera: fatningen passer simpelthen ikke. Det er der dog råd for i langt de fleste tilfælde – og du kan købe såkaldte adaptorringe på f.eks. eBay eller hos din fotohandler. Jeg har f.eks. et stort udvalg objektiver med den såkaldte M42-fatning; hvilket blot er et gevin med en diameter på 42 mm. Objektivet til venstre har M42-inden under adaptorringen.

automatisk blænde

Nogle af de gange objektiver har automatisk blænde (du kan regulere den   via kameraet, som du plejer), nogle har automatisk fokus (der stilles skarpt, når du trykker kameraets udløser ned), nogle objektiver kan håndtere både automatisk blænde og fokus og en masse gamle objektiver kan ikke betjenes automatisk via kameraet. De skal selv indstille det hele – men bare rolig. Det er slet ikke så svært at få ind under huden, og det er rigtig tilfredsstillende at kunne gøre. Jeg tager mange af mine billeder med kameraet i Manuel (M) og med gamle objektiver.

Når du selv stiller blænden, så drejer du på blænderingen, som angivet på billedet. Du kan se, at største blænde på 85 mm’eren er f/1,8, hvilket

Et portræt

Et portræt af en af mine bedste (foto)venner: Asahi Super Multi Coated er en stor blænde. Mindst er blænde f/16. Til forskel fra dine automatiske objektiver, så viser de manuelle Takumar 85 mm f/1,8 (M42-fatning) – fantastisk….objektiver dig i viewfinderen, når du ændrer på blændeåbningen. Når du blænder ned, så kommer der jo mindre   lys igennem kameraet – og det bevirker, at viewfinderen bliver mørk. Så mange lærer hurtigt at indstille fokus med blænden på maksimum, og så blænde ned til den ønskede blænde.

Fokus skal du også selv sørge for. Fokusringen er altid den bedeste på objektivet og du vil snart opdage, at   fokusringe enten har god gummibelægning eller gode riller. Det er til at give dig et godt greb. På mange   kameraer kan du udnytte kameraets bib-lyd og fokus-lys i virefinderen, selvom du bruger manuelt objektiv. Det   er en kæmpe hjælp. Så helt kort: Du kan roligt gå på opdagelse i og med gamle objektiver. Der er masser   af guld derude – og tit til en meget billig penge.

Læs også:

Indhold