Komponér og beskær dine billeder

Komponér og beskær dine billeder, så de får det flotteste og mest interessante udtryk. Det Gyldne Snit er et hjælpemiddel med masser af år på bagen. Du har måske set Det Gyldne Snit i “Da Vinci Mysteriet”, måske ikke. Men jeg kan love dig for, at du er stødt på det andre steder (også). du har måske ikke opdaget det. Men Det Gyldne Snit er brugt i mange af de gamle malerier, som vi hylder i dag.

Det Gyldne Snit

Det Gyldne Snit kan vises som en kurve, som du kan se til venstre. Du kan se, hvordan bjergkammen følger kurven og bjergets top markeres af delelinjen imellem “a” og “b” (se figuren under billedet).

Det Gyldne Snits centrale del er kurvens “øje” og på billedet kan du se, hvordan den forreste bygningen er placeret i øjet – og ydermere, at bygningens tag markeres af toppen af “øjet”. Sammenlagt giver det billedet en harmonisk opbygningen, hvor beskuernes øjne vil begynde i “øjet” og derefter udforske resten af billedet.

Det Gyldne Snit ligger tæt op af et andet redskab, som du kan vælge at komponere dit billede efter: To tredjedele – Two thirds. Den regel er I Schweiz finder du Liestkamm  – den snehvide top, der rager lidt over endnu mere enkel og siger blot, at en horisontlinje i et billede skal placeres to tredjedele af toppen af billedet   2.000 meter op over havets overflade. eller

Indhold