Jeg fik købt et meget lysfølsom objektiv i forbindelse med en udfordring i natfotografering. 
Tanken her, var at få en fornuftigt sløring eller bokeh, når der skulle fotograferes i mørke og julebelysning.  
Objektivet klarer det ganske godt og til en pris på omkring 1.400 kr. lever det op til forventningerne.

Minussiderne er at den har en del Fringing fra 1.8 til 2.5 og mere end jeg egentligt havde forventet.Det betyder man ofte skal ind og fjerne det i Photoshop/Lightroom, men okay jeg har til gengæld fået et lys følsomt objektiv og ved i dagslys skal man skal holde sig til F 2.8 eller højre for at slippe fra problemet. 
Det samme gælder skarpheden og kommer først rigtigt frem ved F 3.0 og oplever det er meget svært at få skarpe billeder på F1.8 men ja fokus skal være spot on, før skarpheden kommer frem. Det er det værd at fin trimme sin autofokus, når man vil forsøge at tage billeder på F1.8.

Fordelene ved dette objektiv

Fordelene ved dette objektiv er den gode lysfølsomhed, som kan udnyttes i dårligt lys. Det giver bedre muligheder for at opnå hurtigere lukketid samt udnyttelsen af slørings effekten. Autofokus virke rigtigt hurtigt og absolut et af de bedste jeg har prøvet.

Et forsøg med Flash og lavt F tal, giver mulig for at lukke mere lys ind efter selveste flashen udladningen. Det giver dejlig varmt lys i baggrund fra butikkerne. Udfordringen med objektivet er hvor lidt lys kan det klare. Hvis man skyder i raw og i total mørke og håndholdt, kan dette hives ud af cameraraw. Hvilket er ganske tilfredsstillende.

Hvis man vil forsøge at lege med slørering og pæn bokeh, kan objektivet lave gode resultater, specielt med lys i mørke. I daglys er den ikke helt så soft, men virker lidt sandet. Det minder om et lidt overdrevet brug af clearity i raw converteren. Der er også et pænt pris spring til et objektiv der kan levere en rigtigt soft og blød bokeh. Hvis tanken er at bruge objektivet i dårligt lys, gør den bestemt rigtigt godt.

Billedet her er tilført lidt vignetting for at fremhæve motivet og her gør objektivet det godt. Det er ultra skarpt på f 2.2 og får detaljerne frem og sløring er rimeligt pænt at se på. Her er der gode muligheder for rigtigt flotte fotos og det levere hver gang, det kommer på prøve.

Når der skal trækkes mere ind end close up, har jeg det svært med dette objektiv. Det ser egentligt godt ud i første kik og når man vil klippe og beskære billedet, ser det ikke så detaljeret ud. Det skuffer lidt på det lave F tal og virker egentligt bedst på F 11, havde forventet at en prime linse kunne gøre dette bedre og specielt når det er lysfølsomt. Skarpheden er der, når der bruges høje f tal og gør det rigtigt flot. 

Det er blevet til en del billeder i naturen og specielt skove, hvor standart objektiver ikke rigtigt kan være med, grundet dårligt lys. Her kan det levere og bruger ofte blænde F 1.8 til closeup og jeg elsker det. Det er ofte finde objektivet stærke sider til bestemte formål og i skoven, ja så vil du være super tilfreds med det.

Som man næsten kan fornemme er det er det mest brugt i dårligt lys, hvilket det sikkert er bygget til. Det har sin stærke sider i closeup billeder og her får man noget ud af objektivet. Har man et objektiv som f.eks 18-200/300mm, performer det ofte bedre i daglys selvom det er zoom objektiv og nødvendigheden afhænger mere og du har brug for den ekstra lysfølsomhed. Det er absolut ikke et nødvendigt objektiv man bør have i tasken og skulle jeg tage valget i dag, vil jeg heller vælge et af de dyre objektiv for at genopleve den begejstring et objektiv kan levere. Det får man bare ikke helt her, når man er i den lave prisklasse. Men til gengæld er det sjovt og spændende at forsøge med at lave flotte bokeh effekter med dette objektiv om natten.